Europe: Ireland's Cliffs of Moher '17
     
          
 My Blog

Door: Nasser Mohamud
***Nass Status Update: Shanghai NYE 2013/ Chinese New Year/ Spring Festival

Still All Gooooood!!!
5 maanden China en het is nog steeds een gekkenhuis hierzo!! Het goedkope relaxse zorgeloze Chinese Westerse leven is NICE!!! Heb het wel hastikke druk gehad met werken maar af en toe heb ik wel de tijd om leuke dingen te doen. Tijd gaat wel super snel maar dat is logisch want je weet wat ze zeggen: Time flies when you're having fun.......

Business in China
Heb een periode achter de rug waar ik het best wel druk had met werken. Daardoor kon ik helaas niet zoveel leuke dingen doen. Na werkweek van 40 uur ben ik gewoon OP!  Soms moet ik ook in de weekenden werken XD Dus als ik vrije tijd heb wil ik alleen maar lekker relaxen en uitrusten!

Business in China is heel anders en de omgang met Chinese clienten neemt veel tijd in beslag. Het vereist veel tijd, energie, geduld en vooral koppijn!! Met mijn Westerse clienten gaat het veel makkelijker aan toe waarbij het voornamelijk om de professionele benadering gaat. Westerse clienten hechten vooral waarde aan de aangeboden informatie, producten en dienstverlening.

Maar de Chinezen vinden andere aspecten veel meer belangrijker. Professionaliteit is minder belangrijk. Ik weet nog dat ik in het begin Europese zakelijke methodes gebruikte om te kunnen verkopen. Dat werkt absoluut niet in China!!! Het gaat om vertrouwen, vriendschap, relaties, regelmatig contacten onderhouden, eindeloos QQ chatten met heel veel Smiley faces :)

Voor mijn eerste meeting ben ik met 4 andere Chinese collega’s op uitnodiging van een Chinese client die ik benaderd heb op bezoek geweest bij zijn bedrijf. Ik was de enige die een pak droeg tijdens de vergadering XD Het was geen gezicht. Verder hadden ze het tijdens de vergadering meer over mij dan over zaken.  

Het bedrijf waarvoor ik werk is een Chinees dienstverleningsbedrijf dat verschillende diensten/services aanbiedt aan evenementbedrijven. De diensten hebben betrekking tot  verzorgen van audiovisuele materialen, geluids- en lichtinstallaties, bouw en constructie van onder andere podiums etc….Alles wat betrekking heeft tot evenementen, seminars, congressen en vergaderingen. De afdeling waar ik voor werk is verantwoordelijk voor het verzorgen van vertalers tijdens internationale evenementen, seminars, congressen en vergaderingen. Ik ben voornamelijk bezig om de hoofdzakelijke personen te benaderen die verantwoordelijk hiervoor zijn. Meestal zijn dat Chinese projectleiders en managers.

Om te kunnen verkopen aan Chinezen moet je geduld hebben. Heel veel geduld zelfs!! Je moet investeren in de relatie en je moet een soort relatie band met elkaar hebben. Er is veel competitie in China dus je moet je onderscheiden en anders zijn dan de rest. Ik heb Chinese clienten gehad waarbij ik 2 tot 3 maanden aangewerkt heb. Uiteindelijk als ze genoeg over je weten als persoon dan zijn ze bereid om met je te werken. Ik moest een heel proces doorlopen waarbij ik dagelijks via mail en QQ (chat programma) contact met hun moest onderhouden. Chinezen willen ALLES van mij weten!! Gelukkig dankzij mijn website kom ik aardig ver om het vertrouwen te winnen van sommige Chinese clienten. Chinezen willen ook altijd onderhandelen over de prijs. Competitie is hoog in China en ik ben zoveel Chinese clienten kwijtgeraakt omdat geen lager prijs kon aanbieden waarbij de concurrent dat wel kan. Ik probeer ze altijd te overtuigen dat het om de kwaliteit gaat en niet om de prijs. Nou in China is dat duidelijk andersom.  Verder kamp ik met het probleem dat ik niet drink tijdens diners en in de Chinese cultuur is drinken een belangrijk onderdeel. En hoewel ik vaak genoeg aan Chinezen uitgelegd heb dat ik niet drink wegens mijn geloof, blijven ze aandringen en blijven ze mij drank aanbidden. Nazy blijft gewoon keer op keer weigeren! De teleurstelling is aan hun Chinese gezichten is duidelijk te zien maar ja net als de Chinezen heb ik ook mijn eigen geloof en cultuur waar ik me aan hou ;)

Concrete Jungle

De maanden oktober, november, december tot aan januari februari waren de feestmaanden voor mij. Helaas ben ik mijn camera kwijt geraakt en ik ben zoveel legendarische vette grappige foto’s kwijtgeraakt :( Halloween, Chinese Moslim Offer Feest, Karaoke met Chinezen en nog zoveel andere dingen…..Aaagh maakt niks uit want gelukkig heb ik mijn herinneringen nog!

Voor de rest waren vooral de maanden december en januari best wel koud maar gelukkig niet zo koud als in Europa. Ik ben niet gemaakt voor de winter dus in de wintermaanden blijft Nazy het liefst binnen waar het lekker warm is. Er is ook niks bijzonders in de winter in Shanghai en het kan best wel saai worden. De meeste toeristische dingen heb ik wel gezien. People’s square, West & East Naning, The Bund, The Yuyuan Bazaar & garden Xintiandi, Huangpu River en natuurlijk heel veel nachtclubs.

Ik heb ook al paar leuke dagtripjes gedaan naar de wat kleinere Chinese steden. Ik schrijf wel binnenkort blogs hierover. Ook gaat deze Boss binnenkort naar het zuiden van China! Ik verheug me hiernaar!!! Shenzhen, Hong Kong, Macau, Guangzhou ga ik in 1 week tijd bezoeken. Moet mijn visum verlengen in Hong Kong dus het lijkt mij de perfecte gelegenheid om deze Chinese steden te bezoeken.

Verder heb ik ook een aantal toeristisch attracties in Shanghai bewaard voor mijn voor mijn Rotterdamse boys die mij ergens in Maart komen bezoeken :) Fake El!! Oriental Pearl Tower, Jin Mao Tower, Shanghai World Financial Center, Vue Bar en Beijing natuurlijk heb ik tot nu toe allemaal bewaard. China gaat binnenkort kennismaken met paar gekke Hooligans XD

In Shanghai spendeer ik de meeste tijd met mijn Sudanese huisgenoot Ghalid die ook net als mij werkervaring opdoet bij een Chinees bedrijf. Na werk spreken we vaak af bij één van de vele Chinese restaurants dichtbij onze appartement waar we lekker goedkoop heerlijk eten.

In China zijn de dagen laaaang. Ik heb me zo vaak “ziek”gemeld voor werk om even bij te komen. Vaak gebruik ik Chinees eten als oorzaak van mijn “misselijkheid” hahaha…..Ik maak vaak misbruik van de Chinese vriendelijke hartelijke aardige houding. Op al mijn verzoeken heb ik tot nu toe nooit een nee te horen gekregen :) Cause Im a BAWS!!!

Ghalid en ik hebben ook een keer 3 weken lang vrij genomen van werk. Als excuus zeiden we dat we van plan waren om door te gaan studeren en dat we aan onze aanmeldingsbrieven en portfolio’s moesten werken. Na 2 dagen waren we al klaar en rest van de tijd zijn we gewoon binnen gebleven en hebben we niks anders gedaan dan films gekeken en eten besteld. Heeeerlijk!!!

Ik had ook een andere hele goeie vriend die ik in mijn begin periodes van Shanghai ontmoet heb. Met Bilal die uit Sweden komt (Wharrup B!! What's Good Bro!!) ben ik alleen maar uit geweest en we hebben samen bijna alle nachtclubs van Shanghai bezocht. Het waren leuke tijden!! Het nadeel van Shanghai is dat mensen komen en weer weggaan. Veel expats, studenten en stagiaires zitten hier slechts tijdelijk. Bilal is inmiddels terug naar Sweden en mijn huisgenoot Ghalid is voor 2 maanden terug naar Sudan. Gelukkig komt Ghalid wel terug anders was het helemaal balen hierzo! Momenteel beleeft Nazy eenzame periodes in Shanghai. Ik moet weer nieuwe vrienden vinden met de vraag: ‘Where you from? Nou kan ik het heel saai houden en ze gelijk vertellen over Nederland. Maar meestal laat ik de mensen raden en dan krijg ik te horen dat ik van Frankrijk, Amerika of Engeland kom. Ik probeer het ook meestal altijd leuk en grappig te houden met gekke antwoorden: I am from Mars disguised as a Black man, I am an Angel from heaven, I'm from Wikipedia en zo heb ik er honderd haha….De meeste lopen al gelijk weg XP…..Gelukkig ik nog wel een aantal Chinese vrienden van werk waar ik af en toe gezellig mee rondhang en lekker mee voetbal (Chinezen kunnen trouwens absoluut niet voetballen). De resterende tijd dat ik hier zit ga ik lekker benutten met dagtripjes naar meer Chinese steden. Het komt wel goed met Nazy….

   

Black Christmas
Kerst in China was op z’n Afrikaans of beter gezegd op z’n Nigeriaans!!  Chinezen en Nazy vieren geen Kerst! Maar als je vriend je uitnodigt voor een All you Can Eat Nigeriaanse Kerstdiner dan ben ik gewoon aanwezig.

  

Nigeriaanse eten was heerlijk!!! Rijst was lekker met rundvleesschotels en vis. Kebab met pittge saus met natuurlijk de FUFU als bijgerecht. Verder had je vele andere heerlijke stoofschotels. De Egusi Soup was MURDEROUS!!! Het was een geslaagd Afrikaans kerst diner.....

Shanghai 2013

    

Nieuwjaarsavond in Shanghai was voor een klein gedeelte teleurstellend! De planning was om lekker ergens te gaan eten en dan te genieten van de vuurwerkshow @ The Bund.


 

                    

De planning was jammer genoeg compleet anders verlopen. We waren vergeten dat duizenden Chinezen dezelfde planning in gedachte hadden. Heel Shanghai wilde genieten van de vuurwerkshow!! Alle straten zaten vol met Chinezen! Het Chinese leger moest er aan te pas komen om de menigte onder controle te houden. We zaten vast in een sfeerloze kruising met honderd Chinezen en we hebben helaas het gehele vuurwerkshow gemist…..

M1NT NieuwJaarsFeest

Na eindelijk verlost te zijn van de drukte en chaos op de Shanghainese straten, zijn we gelijk richting club M1NT gegaan voor het NieuwJaarsFeest!!! Deze club is één van de populairste en meest exclusieve luxueuze clubs in Shanghai. We moesten wel 500rmb (ongeveer 60euro) betalen voor entree. Gelukkig hebben we een toffe maffe  Canadese Pool ontmoet die een beetje aangeschoten was maar wel voor gezorgd heeft dat we gratis naar binnen mochten. We moesten wel daarvoor één domme grap van hem aanhoren:  

                         Hey, do you know why black people are so tall? No, why? Because their knee-grows….

Ja?? Anyways eenmaal binnen was het één grote feest!!! We hebben onze plekje gekozen achter de enorm haaienaquarium and it was all good!! Stijlvol in SH in één van de populairste exclusieve luxueuze clubs in Shanghai!! Een prima begin van het jaar 2013...................

  

  

Param NieuwJaarsFeest
Het nieuwjaarsfeest van werk was ook wel erg leuk en het was vooral Chinees met natuurlijk veel karaoke en veel grappige maar ook sexy dansoptredens van mijn Chinese collega’s.

 
 

Gangnam Style
Chinezen hebben het eindelijk zover gekregen om Nazy te laten dansen op één van meest beschamende belachelijkste muzieknummers ooit gemaakt!! Dit nummer is dan ook de meest bekeken Youtube filmpje ter wereld en het staat in de Guinness Recordboek voor de meeste 'likes' op YouTube ooit?? Ja ja Ik heb het over de Gangnam Style!! Ik werd bijna gek van dat liedje!! Dag in dag uit hoorde ik dat liedje op elke hoek van de straat en in alle nachtclubs van Shanghai. En als er een mobiele telefoon afgaat dan kun al raden op welke ringtone het staat....


Gangnam Style was wel grappipg om erop te dansen haha….Dansen op dit domme liedje is het minste wat kan doen en kan geven aan de Chinezen sinds ik niet drink en niet kan zingen. En samen met mijn Chinese collega’s deden we het helemaal niet slecht.

  
                                                                                     
Spring Festival / Lentefeest
Ik was lekker anderhalf week vrij van werk wegens de Spring Festival. Spring festival is de belangrijkste van de Chinese feestdagen. Het is het begin van het Chinese Nieuwjaar en de lente. Tijdens de Spring festival verblijven de Chinezen allemaal bij families, vrienden en kennissen. Alle Chinezen gaan dan weer terug naar hun geboortestad. Gedurende mijn vakantie was ik van plan om naar Xian te gegaan om de Chinese Terracotta krijgers te bekijken. Helaas kon ik geen treinkaartjes vinden wegens de grote migratiestroom van de Chinezen. Ik wilde zo graag reizen rond die periode om te ervaren hoe die Chinese migratiestroom aan toe gaat. Maar helaas kon dat niet. Mijn Chinese collega's hebben mij trouwens ook afgeraden om ver te reizen tijdens die periodes wegens de drukte.


Year of The Snake
Het Chinese jaar van de Slang begon voor Nazy precies hetzelfde als het Westerse Nieuwjaar. Ik ben uitgenodigd door mijn Chinese lerares (die erg teleurgesteld is in mij trouwens omdat ik opgegeven heb in de Chinese taal wegens gebrek aan tijd en motivatie) om deel te nemen aan een diner samen met haar familie.

Chinese Vuurwerkshow??
Om zeker te zijn dat ik niet nog een keer een vuurwerkshow zou missen, was ik voor het Chinese Nieuwjaar er vroeg bij @ The Bund. MIjn vewachting was dat het een gekkenhuis zou zijn met veel mensen en veel Chinees vuurwerk.

Samen met een aantal buitenlandse groepjes stonden we in de kou te wachten voor een Chinees vuurwerk spektakel. Achteraf was er helemaal geen vuurwerkshow georganiseerd door de gemeente/overheid. Hoe is dat mogelijk?? Ik heb altijd gedacht dat in China het Nieuwjaar traditiegetrouw met veel vuurwerk werd gevierd?? Kort na middennacht was er alleen vanaf één gebouw een beetje vuurwerk afgestoken :( En dat terwijl Nazy 2 uurtjes in de kou voor Chinees vuurwerk zat te wachten. Ik had het ook moeten weten!! Het was niet zo druk @ The Bund en tegen middennacht was er helemaal geen spanning te voelen. Blijkbaar zaten de meeste Chinezen allemaal bij hun families het Nieuwjaar te vieren.
 
Bar Rough Chinese NieuwJaarsFeest
Voor het Chinese Nieuwjaarsfeest ben ik met bevroren vingers en tenen snel naar dat gebouw gegaan waar vuurwerk werd afgestoken. Bar Rough behoort ook tot één van de populairste clubs van Shanghai. Het is een plek die je moet bezoeken als je in Shanghai bent! Het is een lounge/nachtclub met een prachtige uitzicht van onder andere de Oriental tower en de Huangpu River. Het is al mijn zoveelste bezoek daar en elke keer weer is het Aaaaaan……

The Black Mamba


Er was niks bijzonders aan het Chinese NieuwJaarsFeest om eerlijk te zijn. Ik vond het Westerse Nieuwjaarsfeest veeeel leuker!! Misschien komt dat omdat ik toen met vrienden was of omdat het al mijn zoveelste bezoek was aan Bar Rough. Dit keer was ik helemaal in mijn uppie gekleed in het Chinees feest aan het vieren. Ik heb me uiteindelijk zoals altijd wel vermaakt….


         
 

Chong Ming Island
Tijdens de Spring Festival was het uitgestorven in Shanghai. De straten zowat leeg en bijna alle winkels waren gesloten. Zowel mijn Westerse als Chinese vrienden waren vertrokken. Ik was het gefeest zat in Shanghai. Ik raakte uitgekeken en begon depressief te worden. Gelukkig ben ik door mijn Chinese collega Molly uitgenodigd om voor een paar dagjes te logeren bij haar familie in het Chongming eiland. Na Hainan is Chongming het op een na grootste eiland van China als je Taiwan er niet bij rekent. Het ligt ten noorden van Shanghai en het is maar 2 uurtjes met bus.


Chongming is precies wat Nazy nodig had!! Het familiegevoel, vers Chinees eten en frisse lucht. In een boerenland omgeving logeerde ik samen met Molly's familie in een groot landhuis.

    
    

Ik moest er wel aanwennen aan het begin. ’s Avonds was het ongelofelijk koud en donker. Het Chinese boerenleventje is voor Nazy zeker niet weggelegd. Ik begon wel het luxe moderne leventje van Shanghai te missen…..

Ik ben ook samen met Molly en haar tweelingbroer Lie naar Chongming Dongtan Wetland Park. Een prachtige landschap met een geweldige uitzicht.

 
 
 

Alweer een lange Nazy blog vol met foto's. Blijf me volgen zou ik zeggen want ik ben nog lang niet klaar met China!!! Via Flickr (Click op flickr logo links bovenin) kun je de rest van de foto’s bekijken.

Zài jiàn,


Nass