Europe: Ireland's Cliffs of Moher '17
     
          
 My Blog

Door: Nasser Mohamud
***Nass Status Update: Chinese Life is Goooooood......

Life is Goooooooood……
Na anderhalf maand Shanghai gaat het nog steeds goed met Nazy. Sterker nog, ik vermaak me hier! Ik heb alweer genoeg materiaal voor een blog verhaal. Ik zal het leven en mijn werk in Shanghai beschrijven. Verder zal ik het hebben over de Chinezen natuurlijk, en als slot zal ik het hebben over het knotsgekke nachtleven van Shanghai!!

Shanghai Baby

Werken
Werken in Shanghai is anders gelopen dan ik had gedacht. Hoewel Shanghai een internationale stad is met heel veel buitenlandse bedrijven, heb ik toch bewust gekozen om voor een Chinese bedrijf te werken om te ervaren hoe Chinezen te werk gaan.

De eerste 2 weken waren moeilijke weken! Je kan al raden waardoor het komt….ENGELS!!! Er werd zo slecht Engels gesproken in het bedrijf terwijl mij verteld is dat medewerkers Engels spraken. Ik had heel veel mail contact met het bedrijf zelf waarbij ik goed geschreven Engelse mails kreeg van Chinese medewerkers. Dus ik ben er vanuit gegaan dat de medewerkers Engels spraken. Uiteindelijk ben ik erachter gekomen dat in China de “Deaf English” beheerst wordt. Dat wil zeggen dat sommige Chinezen redelijk Engels kunnen verstaan en Engels kunnen schijven, maar het spreken slecht beheersen omdat ze bijna nooit de kans krijgen om het Engels te kunnen spreken.  

Dus na 2 moeizame weken, ben ik uiteindelijk verplaatst naar een andere vestiging waar medewerker het Engels tot een bepaalde niveau beheersen. Ik kan hun in ieder geval begrijpen en verstaan en nog belangrijker ik kan met hun communiceren dus daar ben ik blij om.

Ik werk van maandag t/m vrijdag van negen tot zes. Ik werk op de “Internationale” Marketing Sales afdeling als een soort vertegenwoordiger van het bedrijf. Ik ben verantwoordelijk voor het benaderen en begeleiden van buitenlandse cliënten. Moet voornamelijk telefoneren, mailen en meetings met ze houden waarbij ik hun informeer over de producten en services van het bedrijf. Ik probeer het heel mooi te beschrijven maar kort gezegd is het gewoon Sales haha….

Mijn Chinese collega’s zijn leuk en aardig! En hoewel de meeste Engels hebben gestudeerd en het Engels best wel goed beheersen, is het mij opgevallen dat de meeste te verlegen zijn om het Engels te spreken. Ze denken dan ze het taal niet goed beheersen terwijl sommige best goed Engels begrijpen en misschien wel spreken. Het probleem is dat Chinezen over het algemeen verlegen stille mensen zijn! Nou ben ik best wel een verlegen jongen maar de verlegenheid van de Chinese mensen is gewoon abnormaal. Door gewoon gedag te zeggen of door een simpele vraag te stellen beginnen ze al rood te worden. Voornamelijk zijn de vrouwen zo! De mannen beginnen hun hoofd te schudden of negeer je gewoon. Het heeft allemaal te maken met het cultuur is mij verteld. Voornamelijk zijn de traditionele Chinezen mensen zo is mij verteld. Volgens mij zijn de Chinezen sociaal gewoon minder en moeten ze op dat gebied nog ontwikkelen....Kan het ook verkeerd hebben hoor want ik weet natuurlijk niet hoe Chinezen met elkaar omgaan...

Dus vanwege die verlegenheid en gedachte dat Engels niet goed beheerst wordt, communiceer ik vaak met mijn Chinese collega’s via QQ, een soort MSN dat erg populair is onder de Chinezen. Een heel gesprek voer ik via QQ met een Chinese collega die gewoon naast me zit. En als ik wat vraag wordt ik genegeerd en krijg ik antwoord via QQ???  Een rare manier van werkwijze maar inmiddels ben ik er aan gewend geraakt. Naast het QQ gebruiken Chinezen ook Weibo (Chinese Twitter) en RenRen (Chinese Facebook). In China kan ik helaas geen Facebook, Twitter, Youtube of Google gebruiken. Verder is het internet is zooooo traag hier! Bestanden versturen en uploaden duurt het eeuwen.... 

Sommige Chinese medewerker willen wel heel graag Engels van mij leren. Dus op het einde van de dag wordt ik dan omcirkeld door de meer moderne Chinezen en dan leer ik ze korte basis Engelse zinnen. Tegelijkertijd probeer ik van hun Chinees te leren. Inmiddels ken ik meer woorden dan de Ni Hao (hallo) en Xie Xie (dank je wel) maar Chinees is geen makkelijke taal!!! Weet niet wie deze taal bedacht heeft?? Wat een taal!! Chinese taal bestaat uit tonen en characters. Het is zo moeilijk om die verschillende tonen, klinkers en medeklinkers uit te spreken. Tot de dag van vandaag verstaat de taxi chauffeur mij niet als ik mijn adres in het Chinees zeg. Dan zeg ik een paar keer mijn adres in het Chinees maar dan verstaat hij mij niet? Dan laat ik mijn mobiele telefoon zien waarop het adres staat en dan zeg hij precies het zelfde wat ik zeg?!?!  Wat een taal!! En ik heb het niet eens over de 50.000 Chinese characters! Het officiële voertaal is Manderijn maar in China heb je zoveel andere Chinese dialecten. In Shanghai bijvoorbeeld spreken de Chinezen naast het Manderijn ook de Shanghainees Chinees. Heb een grappige situatie meegemaakt waarbij ik mijn Chinese collega meegenomen heb een keer om iets voor mij te vertalen. Hij zat 15 minuten met een andere Chinees te praten en te discussiëren. Op een gegeven moment zegt mijn Chinese collega tegen me: ‘Nasser, ik versta hem niet’ en ik zeg: ‘Hoe kan dat?? Jullie spreken Chinees en je zit 15min met te hem te praten!’ En toen legde hij mij uit over die Chinese dialecten en dat hij Shanghainees Chinees niet verstaat omdat hij van een andere Chinese regio komt haha….Ik moest zo hard lachen! Het was zo grappig om dat te zien haha…..15minuten zitten ze met elkaar te praten in het Chinees en ze verstaan elkaar niet haha….Elke maandag en woensdag krijg ik Chinese lessen en hoewel het moeilijk is, zal ik zeker mijn best doen om een beetje Chinees te leren!

Hieronder zie je foto’s die genomen zijn van een presentatie die ik moest geven over mezelf. Begin van de maand moet elke team activiteiten bedenken waarbij leden iets moeten doen. Het kan van alles zijn zingen, dansen of spelletjes spelen....Ik heb gekozen om een presentatie over mijzelf te geven over mijn leven, waar ik vandaan kom, waar ik woon, familie, hobby’s etc…Gek genoeg weten al mijn Chinese medewerkers waar Somalië ligt maar ze weten niet waar Nederland is? Het komt door de piraterij waarover ze steeds te horen krijgen van het nieuws. Ze vroegen mij zelfs hoe die dunne Somaliërs met zo’n kleine boot die grote schepen veroveren? Ik heb ze gewoon verteld dat als je honger hebt dan krijg je super krachten en ben je in staat om alles te doen haha…..

 

 

 

 

 

 


 

 


 
 


Leven
Het leven en wonen in Shanghai is ontzettend makkelijk. Alles is goedkoop hier! In de andere steden is het nog goedkoper! Shanghai is meer een westerse stad. Ik dacht in het begin dat het moeilijk zou zijn omdat alles in het Chinees is en mensen slecht Engels kunnen spreken. En hoewel ik in het begin moeite had, valt wel mee na een tijdje en kun je vrij makkelijk je weg vinden hierzo. Volgens mij is het stad in de loop der jaren zo gebouwd dat het voor buitenlanders makkelijk te wonen is. Er wonen ongeveer 20 miljoen mensen in Shanghai maar gek genoeg voel ik dat niet. Behalve tijdens de spitsuren! Dan is het letterlijk proppen in de liften, metro's en bussen!

Ik woon in een perfecte locatie (Luban Lu Rui Jin Nan Lu) waarbij alles op een loopafstand te bereiken is. Ik deel een appartement met 2 Chinese koppels en 2 Chinese studenten. Ik woon in een ruime kamer met een prachtige uitzicht van de Lupu bridge. Ik heb het niet slecht getroffen….

 

   

 

 

 

 

 

 

Inmiddels ben ik gewend geraakt aan eten. Chinees eten is erg goedkoop maar het nadeel is dat hoe goedkoper je eet, hoe groter de kans bestaat dat je ziek wordt! Daar ben ik wel snel genoeg erachter gekomen na één week ziek in bed te liggen. Chinezen hechten helaas niet zoveel waarde aan hygiëne! Dus ik varieer regelmatig tussen fastfood, Indisch, Japans, Arabisch en zelfs Turks. Ja ja in Shanghai hebben ze ook Turkse Döners en Pizza’s godzijdank! Ik heb namelijk geen zin om elke morgen, middag en avond rijst en noedels te eten. Ooooh wat mis Ik  mijn moeders eten!!

Wordt nog steeds aangestaard door Chinezen als soort standbeeld. En hoewel het in het begin leuk was met al die foto’s en dat Superster gevoel, begint dat gestaar, gefluister en dat gelach wel irritant te worden. Maar ja, wat kan eraan doen? Zo zijn Chinezen is mij verteld en opgegeven moment raak je aan gewend. Ben gelukkig niet de enige die dit meemaakt want bijna alle buitenlanders die niet Chinees eruit zien maken het zelfde mee. Vooral blonde mensen zijn heel erg populair bij de Chinezen.....

Heb inmiddels de Chinezen goed geanalyseerd en geobserveerd. En Ik ben tot de conclusie gekomen dat ze weinig tot geen manieren hebben. Ik probeer niet te genaliseren of mensen uit één kamp te scheren, maar uit de dingen die ik gezien heb in uit het dagelijks leven ben ik tot mijn conclusies gekomen. Voordringen terwijl je in de rij staat, hoe ze eten, het gespuug op straat, het gehoest, gekuch en genies zonder de handjes voor de mond te zetten. Het zijn wel misschien kleine dingentjes, maar ze zijn wel essentieel in de samenleving. In dat opzicht zijn nog zeker onderontwikkeld! Vooral het gespuug, gehoest, gekuch en genies is echt vies en ik ben serieus aan denken om met zo’n mondkap rond te lopen! Ik probeer echt niet te genaliseren want niet alle Chinezen zijn natuurlijk zo. Maar ik denk wel dat het merendeel zo is....En ik heb erover gevraagd en het wordt "normaal" gezien in China. Zo zijn eenmaal Chinezen wordt mij verteld en ze nemen dit niet van huis mee dus ja dan wordt het moeilijk. Maar voor de rest zijn ze hele aardige vriendelijke beleefde mensen!

Maar ik verbaas me over de Chinese vriendelijke aardige beleefde houding. Vooral tegenover de buitenlanders? Zoals al eerder beschreven heb, Chinezen zijn heel erg vriendelijk en erg behulpzaam. Soms te vriendelijk en te behulpzaam waardoor ik me een beetje oncomfortabel voel. Buitenlanders krijgen de Royal treatment hier! Logisch, buitenlanders verdienen meer in China. Een buitenlander met exact dezelfde baan als een Chinees krijgt drie tot vijf keer meer betaald. Met name de Amerikanen, Britten en mensen die gewoon Westers eruit zien worden erg goed behandeld! Donkere Afrikanen worden minder goed behandeld vergeleken met de Westerlingen is mij opgevallen. Daarom neem ik mijn altijd NL paspoort mee voor het geval Chinezen raar doen….Heb een keer te maken gehad met de Chinese immigratie politie die vaak ’s avonds op zoek zijn naar illegale mensen. Jammer genoeg zijn dat vaak donkere Afrikanen. En sinds ik Afrikaans eruit zie en dat ben natuurlijk, zijn ze één keer naar mij gekomen en deden ze een beetje hoogmoedig. Ik kan je vertellen dat die hoogmoedigheid snel verdwenen is toen ik mijn Nederlandse paspoort te voorschijn hield! Opeens wordt er dan anders gepiept en dan krijg je dat Sorry Sir….Sorry Sir…..Het was voor een restaurant waar ik natuurlijk als enigste tussen allemaal buitenlanders (allemaal blank trouwens) gecontroleerd ben. Natuurlijk heb ik gevraagd waarom de rest niet gecontroleerd is. Dat was blijkbaar niet nodig omdat uitelijk voor zich zelf spreekt. Triest!! Maar ja, zo zit de wereld nou eenmaal in elkaar en zoals al eerder zei: onwetendheid staat altijd klaar om te bewonderen. In Nederland krijg je het zelfde liedje dus ik ben het wel gewend. 

  

In ieder geval Chinezen zijn eager to please! Ze doen alles eraan om jou als buitenlander te behagen. Door mijn kledingstijl denken Chinezen meestal dat ik een Amerikaan ben jammer genoeg. Als dan ziet hoe je behandelt wordt in een restaurant, supermarkt of winkel met het overdreven service en het contante glimlach. Is volkomen niet nodig maar zo zijn ze eenmaal. Ik heb het aan mijn Chinese collega's gevraagd waarom Chinezen zo zijn? Het heeft een beetje te maken met hun cultuur en het feit dat ze nog steeds geloven dat Amerika the World’s Greatest Country is??!?!? Hahaha....Onwetendheid staat altijd klaar om te bewonderen. Persoonlijk vind ik het triest dat Chinezen zo hoog opkijken naar buitenlanders. Chinese cultuur is zo fascinerend met al die Chinese cultuur en geschiedenis is het allemaal zo bijzonder. Met zo’n cultuur en achtergrond hoef je niet eens op te kijken naar andere culturen maar dan hoor je trots te zijn op eigen!  Maar ja zoals al eerder zei: onwetendheid staat altijd klaar om te bewonderen en in de onwetendheid kan men volmaakt gelukkig zijn. Mij zul je in ieder geval nooit als een Chinees zien gedragen! Weet wie ik ben en ben trots op mijn Somalische cultuur en achtergrond! Respecteer mensen als zij mij respecteren en ik kijk naar niemand op (behalve mijn ouders natuurlijk) al kom je van mijn part uit Mars! Wordt een beetje meegesleurd haha….Het komt door die Chinezen……Heb zelfrespect en wees niet iemand anders omdat ik een Westerling of een buitenlander ben! Wees gewoon normaal en wees jezelf! Dat vertel ik Chinezen constant en ik hoop dat ze luisteren en mij verstaan!

Nachtleven
Nazy kon natuurlijk het nachtleven van de stad niet links laten liggen. Ik heb inmiddels al uitgebreid kennis gemaakt met het nachtleven in Shanghai! Shanghai heeft 2 kanten van het nachtleven: Chinese en Europese kant.

In bepaalde gebieden heb je te maken met erg luxe en ook dure nachtclubs. Je ziet dan rijke Chinese zakenmensen. Sinds ik niet rijk ben, ben ik meer naar normale Chinese clubs gegaan om de Chinese sfeer te proeven en om in contact te komen met de Chinezen om te kijken hoe ze feesten. Het uitgaan in Shanghai is echt heel anders dan in Nederland! De dames zijn allemaal heel chique gekleed met hakken, jurkjes en allemaal dik in de make-up. De Chinese mannen zijn bezig met het spelen van drankspelletjes. Er staan allemaal tafels vol met flessen waar ze drankspellen spelen. Dan zijn er ook nog podiums waar je op kan dansen en om de zoveel tijd worden er ook een soort van optredens gegeven met vrouwelijke danseressen. Opmerkelijk is dat Chinese mannen en vrouwen NIET dansen haha.. Ze kunnen niet dansen en als ze dansen (met name de vrouwen) dan springen ze op en neer haha... Zoooo grappig om te zien…..Het is wel jammer want ze draaien wel goed muziek! Hip Hop!!! Maar wat heb je eraan als men er niet op kan dansen. Verder verbaas ik me over de Chinese drinkgedrag! Chinezen kunnen niet tegen drank is mij opgevallen! Na een paar glazen liggen Chinese mannen letterlijk plat!!! De Chinese vrouwen zitten te wankelen na een half glasje drank.?? Ik zelf ben geen drinker en ik heb er helemaal geen verstand ofzo...Maar ik ken mensen die gewoon op een avond 10-15 glazen makkelijk opdrinken en gewwon normaal naast je staan! En Chinezen liggen half dood op de grond na een paar glazen?? Wat een verschil! Misschien komt het door de drank die ze opdrinken? Een rare combinatie van thee en whisky waar ze binnen no time onder de tafel liggen. En Chinezen worden niet uit de bar gegooid als ze door de drank in slaap vallen. Ze vertrekken gewoon als ze weer wakker worden hahah….

 Night Night... Yeaaah
Stop Playing!! Time To Dance...  I Get Around....

 Will You Marry Me?  

    Soo Sexy...   Soo Cutue....

You Go Girl!!!    Best Wingman I've Ever Rolled With!
Watch Yourself Girl!!!   

Er zijn ook plekken waar veel Westerlingen naartoe gaan. Het zijn meer trendy discotheken en lounge clubs waar je Europa kunt vinden. Buitenlanders hier trekken veel met elkaar om en gaan naar andere clubs dan Chinezen. Ik zelf ga liever naar de Europese clubs. En hoewel het muziek FLUT is met dat House en Techno, je ontmoet wel veel mensen uit zoveel verschillende Westerse landen. Een kleine prijs die Nazy moet betalen om te socialiseren want het muziek is echt FLUT!! Koppijn Martel Muziek!!!

Over het algemeen vormen de Fransen, Duitsers, Britten en Amerikanen de meerderheid van de buitenlanders in Shanghai. Kom niet zoveel Nederlanders tegen in Shanghai hoewel ze wel aanwezig zijn....Maar wanneer ik ze wel tegenkom dan is het gewoon gezellig en dan hebben we het gewoon over de Chinezen, verschillen, Nederland en noem maar op.....Het is grappig want ik krijg zoveel liefde hier van de Europese vrou..mensen!! In Europa kreeg ik dat niet eens maar hier wordt ik geliefd!! Het is wel interessant om te ervaren hoe anders Europeanen zijn in Shanghai. Ik merk en ik spreek uit mijn eigen ervaringen, dat Europeanen meer open, socialer, vriendelijker zijn dan wanneer ze in Europa zijn. Misschien komt dat omdat ze ver van huis zijn dat ze zich zo anders gedragen? Het kan ook zijn dat het gewoon door mijn charmes komt dat ze zich zo anders gedragen? Wie weet…Ik denk toch dat het door het tweede komt haha….

Ik ben tot nu toe naar vele plekken geweest in Shanghai. Het begint wel soort hobby te worden maar het is de enige manier om te socialiseren en om mensen te ontmoeten. Het mooie is dat je op één avond naar 3 of zelfs 4 plekken kan gaan. De taxi’s zijn zo goedkoop en de discotheken en clubs liggen niet ver van elkaar dus je kan je makkelijk verplaatsen.

Germans are fun...  I Get Around....Round and Round

Soo Groovy...This guy Was In His Zone....
Soo lovely....  My African Crew...
Hate the Game Not the Player...  Soo Much Style...You've heard of Niggers in Paris...Well Call this Niggers in SH!!
Maan People keep calling me Kenan or Wiz Khalifa...  Yeah Dudes...Rock on!
  Can you even see me in this picture?
This girl is Freaky..  Still getting around....Round and Round
Feeling Dizzy From Spinning Around...  Wack! Chinese Don't rap....Just stop It!

Peace & Love....  Hollywood Baby!!!

Dit was het dan! Alweer een Nazy blog waarbij ik mijn ervaringen en mijn avonturen deel. Ik hoop dat jullie het leuk hebben gevonden om dit te lezen want ik vond het leuk om dit te schrijven. Heb heel veel foto’s dit keer erbij gevoegd. Ik heb geen toegang tot Facebook in China dus laat ik de leukste foto's gewoon hier zien.
Via Flickr (Click op flickr logo links bovenin) kun je de rest van de foto’s bekijken die tot nu toe gemaakt heb.

In mijn volgende blogs zal ik het hebben de kleinere steden buiten Shanghai. Su Zhou, Zhouzhuang, Wutzhen, Xitang en Hangzhou schijnen prachtig te zijn en blijkbaar kun je daar de echte Chinese cultuur vinden. Verder heb ik ook Beijing and Hong Kong op mijn verlanglijstje staan. En hoewel ik beschik over een kleine budget zal Ik sowieso mijn best doen om zoveel mogelijk van deze steden te bezoeken. Verder heb ik me ook aangesloten bij een vrijwilligers vereniging die Chinese ouderen, wees kinderen en zieke kinderen helpt. Heb een grote hart dus ik ga daar zwaar aan de slag! Verder zal ik het natuurlijk hebben over de Islam in Shanghai! Zoveel prachtige moskeeën hierzo!!! En hebben mijn Chinezen collega's mij beloofd om een keer mij mee te nemen naar zo'n Karoke gedoe....Voorwaarde is dat ik wel moet zingen?!?!  Chinezen houden van zingen! Heel veel van White Pop Rock liefdes liedjes waar niet alleen de vrouwen gek op zijn maar ook de mannen die gewoon meezingen?!?!? Muziek kennis is wel beperkt maar opvallend is dat Avril Lavigne, Justin Bieber en Miley Cyrus erg populair hierzo zijn! Athans bij mij op het kantoor dan.....Je moet je realiseren dan wat voor koppijn ik dan krijg als dat soort muziek gedraaid wordt op kantoor......Moet ze binnenkort maar eens introduceren aan Black Soul Music!!! Anyways Ik kijk wel hoe dat Karoke gedoe afloopt haha.....

Ik zou zeggen blijf me volgen en Comment als je tips, adviezen of gewoon hallo wilt zeggen....

Groeten uit Shanghai,

Nass