Europe: Ireland's Cliffs of Moher '17
     
          
 My Blog

Door: Nasser Mohamud
***Nass Status Update: London, Studie, Time Out & Nieuwe uitdaging

Inderdaad! Alweer een tijdje geleden dat ik iets van me heb laten horen…..
Voor mij is het belangrijk dat ik deze blogs schrijf! De meeste zijn in het Engels over allerlei interessante dingen. Maar de blogs over mijn ervaringen en ontwikkelingen schrijf ik het liefst in het Nederlands omdat ik me dan beter kan uitdrukken over dingen die ik meemaak. Op die manier kan ik al die blogs altijd teruglezen en dan kan ik altijd aan de memorabele momenten terugdenken. 

We zitten tegen het einde van het jaar en in deze blog ga ik het hebben over mijn prestaties, ontwikkelngen en ervaringen van 2015. Wat heb ik gedaan sinds mijn ongelofelijke tijd in China en wat ga ik doen de komende tijd? 

Nou zoals ik in mijn laatste (NL) blog getiteld “Exit China: China Was All That!!!” vermeld heb: na een jaartje China, heb ik besloten om verder te studeren. Ik heb me aangemeld voor een universiteit in London en ik ga een jaartje mijn Masters in een leuke stad doen.

London/Studie 2014
Vanuit China/Shanghai ben ik aangekomen in London waar ik voor een jaartje mijn Masters ga doen. London is geen onbekende stad voor mij! Ik ben vaak genoeg daar geweest omdat ik daar familie heb wonen.

                                                                                       London Family

           

London is een leuke, drukke en hectische stad met vele gezichten. Het is ook vooral een multiculturele stad met heel veel mensen uit verschillende culturen. Top!

Het was ook leuk om na een jaartje Azië weer terug te zijn in Europa. De ene moment zie je alleen maar Chinezen voor je en dan hier en daar een aantal buitenlanders. En dan kom ik aan in London en dan zie je gelijk een mix van allerlei mensen uit verschillende landen.  Geweldig om dat te ervaren! 

Het enige nadeel van London is het infrastructuur! Natuurlijk zijn ze ietsje verder dan China, maar vergeleken met het infrastructuur van Nederland, dan lopen ze achter of houden ze het niet goed bij. London is een oude stad en dat is goed te zien. Daarom heb je bij sommige plekken te maken met verouderde wegen en huis voorzieningen. Verder heb je te maken met drukke overvolle metro’s en bussen. Daarom probeerde ik niet zo veel gebruik te maken van het openbaar vervoer in London. Maar helaas door die slechte en onveilige wegen dat gepaard gaat met het slechte weer was het best wel lastig om steeds gebruik te maken van mijn fiets. Maar voor de rest is London een geweldige en vooral een dure stad.....Het is gewoon natuurlijk anders en dat is altijd leuk om het te ervaren.

Studie
Mijn doel in London was een jaartje studeren voor mijn Masters. In het begin heb ik me aangemeld bij een universiteit om een Masters in marketing te studeren. Ik was van plan om bij London Southbank University te studeren. Vervolgens ben ik erachter gekomen dat die universiteit best wel laag gerankeerd is. Vandaar dat het beurs zo goedkoop was haha…..Eenmaal toen ik daarachter kwam heb ik me aangemeld op King’s College university, één van de oudste universiteiten van Engeland en behoort tot de top 25 universiteiten van Europa. Vandaar dat het beurs zo duur was hahah…..Eind 2014 ben ik afgestudeerd aan de Master opleiding International Marketing. Geweldig!  

   

Hoe was het om te studeren bij zo’n top universiteit? Het was sowieso een aparte ervaring! Heel anders natuurlijk dan wat ik gewend ben in Nederland. Mijn verwachtingen waren dat het Masters programma moeilijk zou zijn en dat ik heel veel tijd aan zou besteden. Dat viel best wel mee omdat ik al bekend was met veel van het stof. Het enige verschil van een Masters vergeleken met een Bachelors is dat het veel dieper is qua onderwerpen en er wordt veel uitgebreider naar bepaalde dingen gekeken dan wat je gewend bent bij een Bachelor dat vooral algemeen is. Verder is alles  versneld omdat het een 1 jarige opleiding is.  

De klas bestond uit 50 leerlingen allemaal uit verschilldende landen met de meeste uit India en China. Verder was ik aan bepaalde dingen gewend toen ik studeerde in Nederland waar dat heel anders ging in London. En dat vond ik wel vervelend om eerlijk te zijn. 

Wat mij heel erg irritieerde was het werken in projectgroepen tijdens mijn Masters studie! Natuurlijk werkte ik in projectgroepen sinds mijn mbo, hbo en zelfs tijdens mijn stages en werk.  Wat gebruikelijk en wat ik gewend was, is het feit dat we in projectgroepen samen vergaderen en met z’n allen het werk verdelen en op die manier iedereen verantwoordelijkheid opneemt. Zo was ik het gewend en zo hoort het ook!

Maar tijdens mijn master studie op King’s College ging dat anders aan toe. Mijn ervaringen met werken in projectgroepen op King’s College was dat we samen vergaderden en dan had je een aantal leden die als het ware meer voor het zeggen hadden. Wie waren nou die leden? Dat waren projectleden die als moedertaal Engels hadden en op die manier beter Engels beheersden dan de rest van de leden. Voor mij was dat geen reden om meer zegenschap in de projectgroep te krijgen. Zoals ze het zeggen: There’s no I in team! En dat probeerde ik nou duidelijk te maken. Helaas werkte ik met projectleden uit India, Italie, China die als het ware opkeken naar studenten die goed Engels spraken voornamelik uit Engeland en Amerika. Dus ik verloor automatisch elk argument want de meeste in de projectgroep willen een goede cijfer behalen en dat kon alleen volgens hun door te luisteren naar studenten die Engels als moedertaal beheersen.

Dit waren de obstakels waarmee ik te maken had tijdens mijn eerste semester. Niet leuk natuurlijk maar tegelijker tijd een leermoment!  Ongeloofelijk dat ik te maken had met studenten buiten Europa die blindelings alles aannamen van andere studenten voornamelijk uit Europa zonder zelf na te denken!! Gekkenhuis!!!

Omdat we weinig individuele projecten hadden en alleen maar in groepen werkten, bleef ik niet stil en klaagde bij de leraren en directeur en het werd een hele issue.Gelukkig werd het een beetje opgelost en ging het in het tweede semester ietsje beter waarbij ik met projectgroepen werkte waar wel samenhang aanwezig was.  Ik moet wel daarbij zeggen dat er op King’s College sowieso en sfeer hing waarbij je duidelijk zag dat bepaalde dingen gebaseerd zijn op stereotype, vooroordelen, racisme!! Ja, zo zie je hoe de wereld in elkaar werkt…Zelfs op universiteiten.

Anyways, gelukkig was het de meeste van tijd ook wel leuk op King’s College en heb ik in mijn klas vele vrienden gemaakt en een leuke tijd met hun doorgebracht.

                                                                 King's College London Class 2013/2014

   

       
 

Afgestudeerd 2015
Home is where the Heart ♥ is…..Dus na 2 jaartjes gewerkt en gestudeerd te hebben is het weer tijd om weer thuis terug te komen! Het is altijd geweldig om na zo’n lange tijd weer je familie en vrienden te zien en al die leuke ervaringen mee te delen.  

                                                                        Home, Familie & Friends Reunion 

                   

Time-Out
Heb besloten om een break te nemen om weer bij te komen. Gedurende mijn break heb ik allerlei reisjes hier en daar gedaan naar plekken die ik altijd wilde zien maar nooit tijd voor had. Ik heb het geluk gehad om Antwerpen, Brussel, Stockholm, Parijs, Grenoble en Dubai te bezoeken......Bofkont :)

                                                                                      Antwerp - Belgium                            

       

Ja, Antwerpen is gewoon om de hoek en ik heb eigenlijk nooit de tijd gehad om het te bezoeken, Het is echt een prachtige leuke stad met heel veel bezienvaardigheden en activiteiten. Hoogtepunt van mijn bezoek aan Antwerpen was mijn ontmoeting met het lieftallige actrise Martha Canga Antonio met haar vrienden. Momenteel is zij te zien in d de nieuwe film Black dat over de Belgische jeugdbendes en liefde. 

               


Martha Canga Antonio is een prachtmeid en ik ben vereerd dat ik haar ontmoet heb! En als zij ooit super bekend wordt dan kan ik pronken dat ik een middagje met haar doorgebracht heb in Antwerpen XD

Brussels- Belgium    

          

Brussel is ook een andere super leuke stad dat maar 2 uurtjes rijden is van Rotterdam en het is ongelofelijk dat ik het niet eerder bezocht heb! Een centrum die heel veel pracht en praal uitstraalt met een hele mooie mix van oude en maar ook nieuwe gebouwen. Super Vet…. 

Paris - France 

     

En dan heb je nog Parijs!! Ik had het geluk om daar oud&nieuw te vieren en dat was een geweldige ervaring! Open vervoer was gratis vanwege oud&nieuw en ik maakte er volledig gebruik van om zoveel attracties van Parijs te bezoeken. Louvre, Eiffel toren, Notre Dame, Seine rivier, Arc de Triomphe, Sacré-Coeur Basiliek en nog veel meer. En nadat ik al die attracties heb gezien had ik geen benen meer over om te dansen voor het nieuwjaarsfeest in Parijs hahah….Maar het was het allemaal wel waard en sowieso ben ik nog lang niet klaar met Parijs want er is nog zoveel te zien in dit mooie prachtstad…. 

Verder heb ik ook gedurende mijn break vrienden bezocht die ik ontmoet heb tijdens mijn avonturen in China. 

                                                                                  Stockholm - Sweden

                   

Op uitnodiging van een top gozer ben ik naar Stockholm gegaan. Samen met Bilal hebben ik een super tijd gehad in Shanghai. Vervolgens is het altijd leuk om elkaar weer dan elkaar te zien in Europa en weer te praten en terug te denken aan die leuke tijden in China. Tegelijkertijd heeft hij mij ook Stockholm laten zien waarbij ik zijn vrienden en familie heb ontmoet en dat was allemaal geweldig!! 

                                                                                  Grenoble - France

             

Verder was ik ook vereerd om mijn super lieve goeie vriendin Dorianne (Shanghai) te bezoeken in Grenoble dat in zuiden van Frankrijk ligt. Grenoble is een ongelofelijke mooie (studenten) stad  omgeven door verschillende prachtige bergen. Ik had een toffe tijd doorgebracht met Dorianne en haar Franse vrienden….

                                                       Dubai, Abu Dhabi & Sharjah - United Arab Emirates

                                                                                 
En als laatst heb ik de stad bezocht waar iedereen het tegenwoordig over heeft: Dubai. Heb de kans gehad om 2 maanden Dubai en een klein beetje de rest van de emiraten te bezoeken.

Het is een dynamische drukke stad die vooral in de avond tot leven komt.... Heb wel gemerkt dat Dubai vele gezichten heeft! Het is een mix van een samenleving die grotendeels bestaat uit een Indische, Afrikaanse, Arabische (niet de emiraten maar de rest van de Arabieren) en Europese mensen (vooral Amerikanen en Britten). Verder zijn er weinig Emiraten te zien en ze zijn niet toegankelijk/open! Maar ja, misschien is dat begrijpelijk voor hun als je dan zoveel andere soorten ziet in het land waarbij de gevaar bestaat dat de Emiratische cultuur misschien verdwijnt…..

In ieder geval, Ik ben super blij dat ik daar voor zo lang mocht blijven en ik ben ook blij dat ik zoveel heb gezien! Gedurende mijn verblijf in het Verenigde Arabische Emiraten kreeg ik een idee om deze onderstaande creative verjaardagsfilmpje te maken voor een goeie vriendin van me.....

        

 

Nieuwe uitdaging
Tijdens mijn break heb ik ook goed de tijd genomen om goed te zoeken naar leuke functies bij internationale bedrijven die het liefst in het buitenland zijn. De uitkomst daarvan beschrijf ik wel in mijn volgende blog....

Liefde ✌

Nass