Europe: Ireland's Cliffs of Moher '17
     
          
 My Blog

Door: Nasser Mohamud
***Nass Status Update: Enter China: Shanghai is te Gek!!!

Anderhalve week China en ik heb het erg naar me zin hier! Mijn avonturen en ervaring moeten gedeeld worden met al mijn vrienden en collega’s in Nederland! Met mij gaat het prima en Ik heb heel veel te vertellen over Shanghai en wat ik allemaal tot nu toe meegemaakt heb hier. Laten we beginnen met een korte introductie; de meeste van jullie weten dat ik momenteel in China zit om werkervaring op te doen. Nadat ik afgestudeerd was in januari wilde ik eigenlijk doorstuderen in het buitenland. Het is een lang verhaal, doorstuderen ging uiteindelijk niet door, te laat met aanmelding, moet 1 jaar wachten etc... Een jaar is lang dus ik ben op het idee gekomen om tussendoor werkervaring op te doen in het buitenland.
Ik wilde eigenlijk mijn afstudeeropdracht in China doen en ik was al bezig met de planning. Uiteindelijk ging dat niet door en heb ik gewoon mijn afstudeeropdracht in Nederland gedaan. Na mijn studie heb ik mijn contacten in China benaderd en een paar maanden later zit ik mijn blog te schrijven ergens in Shanghai in een Starbucks. Niet erg Chinees van mij maar ik drink in ieder wel Chinese thee om het integratie proces soepel te laten verlopen.

Mijn eerste druk van de stad Shanghai is geweldig! Top! Het is echt een mooie stad en er is zoveel te zien! Het heeft wel een internationale sfeer en dat merk je ook door al Skylines en al die Chinese Engelse vertalingen van borden…. Dat is wel handig hoor! Vandaar dat ik Shanghai gekozen heb als stad om te werken. Deze stad is zo modern dat je soms vergeet dat je in China bent.
 

Terwijl ik zat rond te lopen om de stad exploreren op mijn 2e dag in Shanghai, had ik echt het gevoel dat ik de enige buitenlander was. Op een gegeven moment dacht ik ook dat ik de enige donkere persoon was in Shanghai?! Ik liep rond de toeristische plekken zoals de Oriental Pearl Tower, The Bund, Yuyuan Garden en Najing Road en ik viel op! Met mijn donkere huid, lengte, zonnebril en mijn Afro was ik gewoon een attractie voor de Chinezen! En maar staren! Chinezen staren de hele tijd naar mij met zo’n verbazende blik vol bewondering.In het begin moest ik er heel erg aan wennen omdat ik dat niet gewend ben. Ik hou er sowieso niet van als mensen naar me staren. Maar aan de andere kant kan ik de Chinezen niks kwalijks nemen omdat zij er niks aan kunnen doen. Ik zie er gewoon verdomd goed uit! Dus dan moeten ze wel kijken :) Volgens mij zijn ze niet gewend om donkere mensen te zien want ze zijn schaars! Ik ben er tot nu toe maar 3 tegengekomen. Soms lijkt het alsof Chinezen donkere mensen nooit hebben gezien.

Dus na het staren en fluisteren met elkaar, komen ze met hun foto camera en willen ze met mij op de foto. Ik heb 20 foto’s met wild vreemden Chinezen gemaakt. Opmerkelijk is dat voornamelijk Chinese vrouwen met mij op de foto willen! Het is wel jammer dat ik niet op Chinese vrouwen val anders zat ik een compleet andere blog verhaal te schrijven…….En als het zo doorgaat met die al foto’s kan ik binnenkort een business beginnen hierzo….. Het is wel leuk en met al die aandacht voel me wel een Superster! Sommige willen ook dan nog mijn Afro aanraken maar dat is verboden terrein! Het moet niet te gek gaan worden…….

  

  

Verder heb ik heb heel veel verhalen gehoord over Chinezen en hoe zijn als mensen. Op lokaal niveau zie je wel dat ze hygiëne niet belangrijk vinden. Het raarste wat ik gezien heb tot nu toe is een moeder die haar kleine kindje buiten op straat laat pissen en poepen. Daar moet je gewoon doorheen kijken want Chinezen zijn heel erg vriendelijk en erg behulpzaam. Hoewel ik ze niet versta, zie ik wel dat ze echt hun best doen om mij te helpen als ik met mijn gebaren taal iets vraag. 

Wat betreft de Chinese taal, tot nu toe beheers ik alleen de Ni Hao (hallo) en Xie Xie (dank je wel). Daar kom ik niet ver mee! Vrienden hebben mij al geadviseerd om Chinese lessen te nemen in Nederland. Ik heb het uiteindelijk niet gedaan omdat ik dacht dat basis Engels in Shanghai gesproken wordt. Het is wel een internationale stad dus dat moet goed komen dacht ik. Nou dat blijkt niet het geval te zijn en daar ben ik snel genoeg erachter gekomen! Het is ramp om iets te vragen hierzo! Je wilt niet weten wat voor genante dingen ik moest doen om mijn boodschap over te laten brengen. Vooral in restaurants is het voor mij een DRAMA! Heb helemaal geen kennis van het eten want ik eet nauwelijks Chinees en ik mag bepaalde dingen niet eten en Chinezen kunnen geen Engels spreken en ik bedoel echt geen woord! Dus je moet je realiseren hoe moeilijk het dan is voor mij. Binnenkort zal ik een Chinese taalcursus beginnen waar ik in ieder geval restaurant Chinees ga leren. Als ik dat beheers dan komt het helemaal goed!

Verder is het ongelofelijk heet en benauwd hier!!! Je maakt een korte wandeling hier en daar en je zweet al! Ik heb geluk want augustus valt nog wel mee want de maanden juni en juli kan het nog warmer worden is mij verteld.

Het verkeer is levensgevaarlijk hier!! Ik ben een paar keer bijna overgereden met het oversteken!! Groen is toch oversteken?? Nou op sommige plekken in Shanghai maakt het niks uit of het groen, geel of rood is want Chinezen rijden gewoon door. Ik moet dus goed uitkijken!!

Dit is wat ik tot nu toe te vermelden heb na anderhalf week China. Ik ga ervan uit dat ik heel veel dingen ga beleven hier en sowieso hou ik jullie op de hoogte. In mijn volgende blog zal ik jullie kennis laten maken met het nachtleven van Shanghai!!! Het is een gekkenhuis!!! Nachtleven in Shanghai is zoooo ongelooflijk VET!!! Ik zou zeggen blijf me volgen en Comment als je tips, adviezen of gewoon hallo wilt zeggen….. Via Flickr ( Click op Flickr logo links bovenin) kun je alle foto’s bekijken die tot nu toe gemaakt heb.

Groeten uit Shanghai,
Nass